NKvvProtos vrouwen 1 aan kop

Een zonovergoten sportpark in Steenwijksmoer was zaterdag 9 maart 2024 het decor van een zevenklapper. Het vrouwenteam van NKvvProtos zette tegenstander HZVV 3 simpel opzij. Leek het in de eerste minuten nog op een gelijkwaardige strijd, na de enige of enigste Hoogeveense goal was het snel gebeurd. Het thuisteam won overtuigend en gaat momenteel aan de leiding in de 5e klasse.

Door: Klaas Veldhuis

Minuut stilte…

Voor aanvang van de wedstrijd hielden beide teams en de bezoekers een minuut stilte. Dit ter ere van de onlangs overleden Hennie Dekker. Een rasechte voetballiefhebber uit Steenwijksmoer. Een respectvol gebaar in aanwezigheid van de familie.

Om 14:15 uur mochten de gasten aftrappen. Al snel leverde het de bal in waarna NKvvProtos haar eerste aanval kon opzetten. In die eerste minuut kreeg het de kans om te scoren vanuit een vrije trap. Scheidsrechter Jager constateerde een handsbal. Het was Roos Pastoor die dichtbij die eerste goal was. De keeper van HZVV redde bekwaam ten kostte van een hoekschop.

Het duurt Even…

Toch duurde het slechts vier minuten voordat het thuisteam toch op voorsprong kwam. Aanvaller Dani Doek mocht een perfecte voorzet afleveren bij Maartje Even. Die kon op haar beurt het leer simpel binnentikken. De eerste treffer van deze middag was een feit.

Het gaf de gastvrouwen een boost, want al snel produceerde men de tweede treffer. Middenvelder Britt Kreeft gaf met de juiste snelheid een steekpass op de snelle Maud Koomen. Die liet op haar beurt de doelvrouw kansloos. Beheerst scoorde Koomen de tweede goal.

Waar het publiek de leus “tien, tien, tien” scandeerde, was het HZVV die deze droom teniet deed. Slecht uitverdedigen van NKvvProtos gaf een aanvaller van HZVV tot twee keer toe de kans om te scoren. Kon keepster Ilse Dekker eerst nog redding brengen, bij de twee poging was het wel raak en stond het zomaar 2-1. Dit gebeurde allemaal in de eerst tien minuten van de wedstrijd.

Storm voor de stilte…

Kort na de tegentreffer konden de gasten opnieuw scoren. Een  prima schot van de nummer 11 van HZVV ging maar rakelings naast. Na deze knallende openingsfase leken beide teams het wel even goed te vinden. Zo wervelend als het begon, zo windstil was werd het daarna. Een langere periode werd er doelloos heen en weer gespeeld. Verder dan een schotje van Britt Kreeft kwam het niet.

HZVV mocht in de 18e minuut ook nog iets doen. De spits van de rood-witten werd de diepte ingestuurd en kon zo doorlopen richting het doel. Maar opnieuw was de sluitpost van NKvvProtos betrouwbaar en werkte kundig het leer buiten de lijnen.

In de 21e minuut hadden de gastvrouwen een strafschop moeten hebben. Vanuit een hoekschop, Marit Dekker werkte de bal op de paal, maakte een HZVV vrouw duidelijk hands. De leidsman had er blijkbaar niet het oog op en liet doorspelen.

Wisselen…

Waar het publiek ook niet het oog op kreeg, waren de vele wissels die beide teams doorvoerden. Het leek alsof er om de vijf minuten een wissel werd gedaan. Overigens het mooie aan het onbeperkt door wisselen.

Pas in de 32e minuut was er opnieuw een scoringsmogelijkheid. Dit keer voor Dani Doek. Goed doorzetten van haar dwong de keeper van HZVV tot het maken van een overigens prima redding. De druk van NKvvProtos nam daarna wel toe en de gasten hadden moeite met het aanvallende spel. Het beperkte zich tot het simpel wegschieten van de bal.

Met nog zo`n zeven minuten te gaan, zorgde NKvvProtos toch voor een iets meer relaxte ruststand. Opnieuw was het vrouw Doek die alleen op de goal af mocht gaan. Helaas voor haar was het schot krachteloos en ging daarbij ook nog eens naast. De doeltrap die daaruit volgde was minstens zo zwak. De chaos die daarbij ontstond bracht Maud Koomen in stelling om te scoren. Die had een prima middag, want andermaal scoorde zij beheerst. Met een droge knal in de verre hoek liet ze de 3-1 aantekenen.

Tot aan de theepauze gebeurde er niet veel spannends meer. Verdedigend stond het prima bij NKvvProtos en HZVV was niet bij machte om aanvallend iets uit te richten. Met name Roos Pastoor was een prima leider van de NKvvProtos verdedigingslinie.

De laatste kans was opnieuw voor Maud Koomen. Dat deze middag niet alles in goud veranderde, bleek na deze riante mogelijkheid. Koomen stuitte vanuit vrije positie op de doelvrouw. Mag gezegd worden dat de keepster van HZVV, ondanks de tegentreffers, ook een prima partij keepte.

Korte pauze, tot zo…

Scheidsrechter Jager vond het daarna tijd voor een pitstop en kondigde de rust aan. De koffie in De Schalm smaakte de leidsman schijnbaar prima, want na zo`n vijftien minuten haalde de leidster van NKvvProtos de fluitist uit het café. Haast was geboden want de kleedkamer bezetting was tot op de minuut geregeld.

De pauze had ook het thuisteam goed gedaan. Na het eerste fluitsignaal stormde het richting HZVV doel. Het was uiteindelijk Lynn Stoffers die vanaf de linkerzijde in stelling werd gebracht. Waar de keeper nog bezig was op één ander in positie te zetten, was het Stoffers die haar kansloos liet. Zo stond het na 46 minuten voetballen al 4-1.

HZVV leek na deze treffer het wel goed te vinden en liet het spel verder aan de gastvrouwen. In de 48e minuut was het de tandem Britt versus Britt die een kans produceerde. Stevig door verdedigen van Britt Veldhuis zorgde er voor dat Britt Kreeft hard kon uithalen. Het geluid van het aluminium was het sein dat de bal op de lat uiteenspatte.

Elf meter specialist…

Toch zou die vijfde treffer er snel komen. In minuut 53 maakte HZVV andermaal hands. Nu had de man in het zwart zijn haviksoog op scherp staan en duidelijk hoorbaar kondigde hij de strafschop aan. Marit Dekker nam als pingel killer haar verantwoordelijkheid en schoof het leer behoedzaam in het zijnet. De 5-1 was hierbij een feit.

Al snel had de score hoger kunnen uitvallen. De snelle Britt Veldhuis poeierde de bal in kansrijke positie hard over. Dit tot schrik van de uitkomende doelvrouw, die waarschijnlijk de treffer al had bijgeteld.

Op het uur kreeg ook HZVV nog een spaarzame kans. De rappe spits kon zo door de verdediging soleren. Zij had echter geen rekening gehouden met het voetbal inzicht van Chanell Keen. Samen met kapitein Pastoor riepen zij de aanval een halt toe.

Enkele minuten later mocht Marit Dekker het duel aangaan met de goalie van HZVV. Voor nu verloor zij dit duel, maar ze maakte dit even later prima in orde.

In de 68e minuut kreeg diezelfde Dekker een herkansing. Het zelfde scenario, in duel met de keepster, met een winnende afloop dit keer. Net voordat de sluitpost de bal dacht weg te werken, kon Dekker haar kleine teen tegen de bal aanzetten. Die actie zorgde er voor dat de goed meegelopen Britt Veldhuis kon scoren. Koelbloedig werkte zij de bal over de lijn. “Het lijkt vrij simpel, maar je moet er wel staan,” zou leider Roel Kreeft na afloop zeggen.

Zevende treffer…

Als onafhankelijke verslaggever zou ik heel graag ook HZVV nog in het verhaal willen schrijven, maar er gebeurde weinig tot niets vanuit het bezoekende kamp.

Dat het getal zeven de rode draad zou worden deze middag bleek in minuut 77. Dani Doek kon na een tactvolle steekpass van Lisa Arends vrij op het doel aflopen. Vanaf de rechterzijde trok Doek naar binnen en vond in de korte hoek net genoeg ruimte om het balwerk te deponeren. De 7-1 was geboren.

Het slotakkoord was overigens voor de gasten. De snelheid van de HZVV spits werd lichtelijk onderschat waardoor Ilse Dekker als keepster de laatste actie van de wedstrijd kon uitvoeren. Eerst redde ze bekwaam op het harde schot van de aanvaller. De bal vloog hierbij omhoog waarna HZVV deze simpel kon binnentikken.

Echter was Dekker al weer in positie en ontnam HZVV andermaal de kans op een tweede goal. Zo bleek ook zij haar aandeel te kunnen leveren in deze éénzijdige partij.

Waar in oktober vorig jaar nog een 4-4 uitslag werd genoteerd, nu was het een verdiende driepunter voor de vrouwen van NKvvProtos. Al had de wedstrijd een zwart randje, na afloop overheerste vooral blijdschap en tevredenheid.

Door deze overwinning mag NKvvProtos zich, al is het misschien tijdelijk, koploper noemen. Runner-up Wacker heeft nog twee wedstrijden tegoed en heeft nog geen partij verloren.

Leuk detail is het feit dat het kampioenschap beslist kan worden op de laatste speeldag. Dan mag NKvvProtos het team van Wacker verwelkomen op het sportpark van Steenwijksmoer. Maar dat is voor later. Nu zijn de dames van NKvvProtos de trotse koploper. In ieder geval een week lang.

Meer foto`s op de FB pagina van NKvvProtos!

Het winnende team van NKvvProtos vrouwen 1.